Veikko Ahvenainen soittaa Kouvolan Kravattimallilla ja Komialla Viipurin pelillä.

1930-luku oli suomalaisen harmonikan ja harmonikkamusiikin kulta-aikaa. Harmonikat olivat yksinkertaisia nykyisiin verrattuna. Niissä oli erikoista kaunis koristelu ja erittäin voimakas ääni.

Italialaisten harmonikkamerkkien kuten Stradellan, Coperativan ja Dallapén rinnalle ilmestyi suomalainen Kravattimalli, jota alettiin kutsua Kouvolan komiaksi sen kauniin koristelun vuoksi.

1920- luvun alkupuolella perusti Nestori Kukkola Viipurin soitintehtaan, jossa aloitettiin valmistaa Viipurin pelejä. Ne olivat myös kauniisti koristeltuja helmiäiskuvioineen. Komiat Viipurin pelit olivat kaunisäänisiä ja ne saavuttivat yhdessä Karavattimallin kanssa suuren suosion sen ajan hanuristien keskuudessa.

1970-luvun alussa tulin Kravattimallin ja Viipurin pelin omistajaksi. Molemmat harmonikat kunnostettiin ja nyt ne alkoivat soida iloisesti soittamillani kahdella LP-levyllä. Ajan saatossa nämä levyt ovat hävinneet ja löytyvät enää arkistoista. Alkuperäiset nauhoitukset: Warner Music Finland Oy:n arkisto.

Näiden molempien LP-levyjen kappaleet on kuultavissa tällä CD-levyllä. Kravattimallilla tehty levytys on vuodelta 1975 ja Viipurin pelillä tehty levytys vuodelta 1982, yhteensä 24 ikivihreää kappaletta. Nyt voi kuunnella, kuinka Kravattimalli ja Viipurin peli soivat aitona kuin vuosikymmeniä sitten. Muistoja menneiltä ajoilta. Tuokoon sen mieleen ne ajat, jolloin nämä kappaleet aloittivat voittokulkunsa hanuristien soittamana.

Veikko Ahvenainen