Jokainen harmonikansoiton harrastaja haluaisi oppia soittamaan. Kirjoittamani harmonikansoiton oppimateriaali on tehty vuosikymmenien aikana saamieni kokemusten ansiosta klassisen – ja muun harmonikkamusiikin esittäjänä. Kouluista opiskelemalla voit olla varma siitä, että opit hyvän ja anatomisesti oikean käden asennon, joka takaa sinulle sujuvan tekniikan. Vain systemaattiseen logiikkaan perustuva sormitus takaa sinulle hyvän taidon käsitellä harmonikkaa. Asia on aivan sama kun koulussa opiskellaan esim. matematiikkaa; ensin opitaan numerot  (musiikin opiskelussa nuotit ja niitä vastaavat näppäimet harmonikassa). Sen jälkeen pystyt hallitsemaan yhteen – ja vähennyslaskun. Samat säännöt pätevät harmonikansoiton opiskelussa.

Uusien asioiden omaksuminen vaatii aiemmin opittujen asioiden hallitsemista. Vain perusteellinen ja vuosikymmenien aikana testattu oppimateriaali takaa sinulle varman pohjan edetä harmonikansoitossa pidemmälle. Harmonikkakoulut ja muut kirjoittamani harmonikkajulkaisut sisältävät runsaasti erilaisia kappaleita klassisen ja  tanssimusiikin alueelta jotka kehittävät soittotaitoasi.

Kun pianonsoiton historian suuri nimi Franz Liszt oli kymmenvuotias, hän pääsi opiskelemaan pianonsoittoa Wienin arvostetuimman pianopedagogin Carl Czernyn  johdolla. Aluksi Czerny määräsi Lisztin soittamaan useita kuukausia pelkkiä asteikkoja ja muita harjoituksia. Czerny kehitti Lisztille vertaansa vailla olevan huipputekniikan joka oli samaa tasoa kuin viulunsoiton legendalla Niccolo Paganinilla. Czerny oli Lisztin ainoa pianonsoiton opettaja koko hänen elämänsä ajan. Tämä esimerkki osoittaa, että instrumentalistin on hankittava jo soittamisen alkuvaiheessa hyvä perustekniikka jonka avulla hän pystyy vaivattomasti suoriutumaan myöhemmin vaikeistakin numeroista.

MITEN HARJOITTELEN?

Jo 30-45 min. harjoittelulla päivässä edistyt varmasti, jos noudatat tarkasti Harmonikkakoulussa olevia ohjeita, seuraat sormituksia ja paljemerkkejä. Kehityt takuuvarmasti harjoittelemalla useita kertoja ensiksi hitaasti muutama tahti (esim. 2-4 tahtia ) kerralla. Näin menetellen opit koko kappaleen tai harjoituksen soittamaan lyhyessä ajassa sujuvasti. Kuuntele Harmonikkakoulujen  mukana olevia CD-levyjä, joihin kappaleet on soitettu malliksi.  Hanki nuottiteline ja pidä nuotit soittaessasi silmiesi tasolla. Harjoittele jokaista kappaletta ja asteikkoja niin kauan kunnes voit soittaa ne ulkomuistista.

Aloita säännöllinen sormitekniikan harjoittelu.

Kaikissa kappaleissa melodioiden perusrakenteena ovat duuri – molliasteikot, sekä soinnut käännöksineen. Kun pystyt soittamaan asteikkoja eri sävellajeissa kaksi oktaavia alhaalta ylös ja ylhäältä alas nopeassa tempossa (Allegro – Presto) omaat jo hyvän perustekniikan soittaa teknisesti vaativia numeroita. Soita basson säestyksellä 4/4 – tempossa. Soita aluksi hitaasti kunnes opit kunkin asteikon sormijärjestyksen ulkomuistista.

Soita asteikkoja ja muita sormiharjoituksia joka päivä kuten muutkin instrumentalistit tekevät. Asteikkojen, paljetremolo sekä  muiden sormiharjoitusten jälkeen aloita samalla erilaisien kappaleiden harjoittaminen. Hyvän repertuaarin harjoittamiseen kuluu vähintään 4-5 vuotta. Kokemuksesta tiedän että se kannattaa!

Asteikkojen sormitukset löytyvät Harmonikkakoulu 2 –osasta ja sovittamastani Carl Czernyn etydikokoelmasta. Opit hyvän tekniikan joka pitää käden anatomisesti oikeassa asennossa.

Istu suorassa, älä katso näppäimiä soiton aikana. Opettele erottamaan eri äänet korvakuulolta. Hyvä keino on laittaa esim. pahvin pala teipillä kiinni diskantin yläreunaan soiton ajaksi jolloin näppäimien katsominen on mahdotonta. Näppäimen katsominen soiton aikana vääristää niskan – ja selän asentoa, josta on voi olla seurauksena selän ja kaularangan kipuja, jopa skolioosi.

Älä käytä selkäremmiä! Selkäremmi vetää harmonikan olkahihnat tiukalle, josta on seurauksena, että soitin tulee liian lähelle rintaa vasten. Oikea käsi joutuu enemmän mutkalle ja käden sekä sormien verenkierto huononee.

Käden oikea ja väärä asento

(suurenna kuvia klikkaamalla)

Väärä asento:
Oheisista kuvista nähdään, miten luonnottomaksi soitin on muuttanut soittajan istuma-asennon.

Oikea asento:
Oikeassa soittoasennossa soittajalla on hyvä ja luonteva istuma-asento.

Väärä asento:
Myös seisten soitettaessa saattaa harmonikka vääristää soittajan ryhdin.

Oikea asento:
Oikeassa soittoasennossa soittaja säilyttää hyvän ryhdin ja soitin on luontevasti hänen sylissään.

Käden ja sormien asennosta riippuu hyvin paljon, millaisen tekniikan soittaja voi saavuttaa. Kädessä ei soiton aikana saa esiintyä minkäänlaista jännitystä.

Väärä asento:
Käden väärä asento pöydällä ja näppäimillä.

Oikea asento:
Käden luonnollinen asento pöydällä ja näppäimillä.

Kuvista huomaamme, että käden luonnollinen asento on sellainen, että soittavina sormina ovat toinen, kolmas, neljäs ja viides sormi. Tällöin käsivarren lihakset eivät ole jännittyneinä eivätkä sormet puudu helposti.

Hyvä neuvo: Soittaessasi ylöspäin meneviä säveliä vältä siirtämästä etusormea keskisormen ylitse (esim. D -> E) tai kolmatta sormea neljännen sormen ylitse (esim. F -> G), ja alaspäin mentäessä päinvastoin, koska käsi kääntyy silloin anatomisesti väärään asentoon. Käytä peukaloa vain silloin kun se on välttämätöntä.

Voit todeta tämän katsomalla YouTubesta seuraavien maailmankuulujen harmonikkataitureiden esityksiä. Heidän tekniikkansa perustuu neljälle sormelle ilman peukaloa. Samaa tekniikkaa käytti myös Viljo Vesterinen, joka oli nelinkertainen Pohjoismaiden Harmonikkamestari.